Dygtige lærlinge skal bane vejen for fremtidens håndværkere

Dygtige lærlinge skal bane vejen for fremtidens håndværkere

(Artikel fra EkstraBladets tillæg Håndværkeren den 11. januar 2024) 

Ved at fremvise en række dygtige lærlinges evner på Håndværk-festivalen håber Byggeriets Uddannelser, at eleverne kan være inspiration for såvel mestre og svende som nye generationer.

Lucas Stevns Wiingaard

Håndværksfagene skriger på flere faglærte hænder, og de skal fortrinsvis komme fra den yngre generation. Det er imidlertid svært at uddanne nye generationer af håndværkere, hvis ikke der er nok lærepladser – eller lærlinge, der vil tage dem.

Det vil organisationen Byggeriets Uddannelser gøre noget ved. De er et samlet sekretariat for uddannelserne inden for bygge- og anlægsområdet og arbejder således på at fremme både håndværksuddannelserne og efteruddannelser inden for håndværksfagene og byggebranchen.

Håndværk-festivalen giver således Byggeriets Uddannelser en mulighed for give en række dygtige lærlinge en platform, hvor de kan lette processen for virksomheder, der enten skal have ny lærling, når den gamle stopper, eller vil tage en lærling ind for første gang. Det fortæller uddannelseschef ved Byggeriets Uddannelser, Stephanie Halse.

– Vi er altid på jagt efter firmaer, der ønsker at være med til at løfte den samfundsopgave, det er at uddanne nye håndværkere i Danmark. Derfor giver det sindssyg god mening, at vi er til stede på festivalen, siger hun. 

Speeddating for lærlinge
For at skabe mere dialog mellem virksomheder og lærlingene vil Byggeriets Uddannelser derfor blandt andet lave et chat room på Håndværk-festivalen, hvor virksomheder, der søger lærlinge eller som overvejer at gøre det, kan komme i snak med en række grundforløbselever, der mangler lærepladser.

Det behøver ikke at være, fordi de er nye i det, det behøver bare at være, fordi de skal på jagt, deres lærling er måske færdige nu her til marts. De skal have en ny alligevel. De kan lige så godt nu, når de har chancen, faktisk bare tage nogle snakke med dem, der står der, fordi de har ikke lige fået det gjort.

– Vi vil gerne give en hjælpende hånd til dem, der ikke lige har fået kigget på den store bunke af ansøgninger på skrivebordet. Det er ikke jo ikke mennesker, der bruger sindssygt mange timer foran computeren ligesom os andre, da de er ude og få ting til at ske. Så vi vil bare gøre det lettere for dem, der gerne vil hjælpes. Både hvis det er første gang, man tager en lærling, eller hvis man er vant til det.

Efteruddannelse i fokus
Udover chatrummet, vil man på Byggeriets Uddannelsers stald også kunne se en såkaldt da Vinci-bro, der er en selvbærende bro designet af den italienske renæssancekunstner Leonardo da Vinci, og som bygges af lægter helt uden brug af skruer, søm, reb eller andre midler til at samle materialerne med. Broen kan derfor også samles og skilles ad flere gange, hvilket vil blive gjort flere gange under festivalen.

– En af grundene til, at vi netop har valgt at bygge sådan en genanvendelig bro som en gimmick, er det fordi, at vi – udover at tale om sundhed, trivsel og samfundssind angående det at tage lærlingene – også vil tale om at højne kvaliteten af uddannelserne, gøre dem mere grønne og ansvarlige i forhold til forbrug og genanvendelse.

Det er imidlertid ikke blot de yngre generationer, der løber med al opmærksomheden hos Byggeriets Uddannelser. Organisationen vil ligeledes forsøge at gøre opmærksom på sine mange efteruddannelser og korte kurser, som de løbende efterspørger for at blive klædt på til noget af det, man absolut skal kunne i fremtiden, som blandt andet at bygge grønnere.

Få din gratis billet til HÅNDVÆRK-festivalen og læs mere her:

HÅNDVÆRK (xn--hndvrk-iual.eu)

Se artiklen i EkstraBladet her