Boss Ladies udvider indsatsen for kvinder på de tekniske erhvervsuddannelser

Boss Ladies udvider indsatsen for kvinder på de tekniske erhvervsuddannelser

Foto og tekst: Boss Ladies

Boss Ladies modtager 16 millioner kroner fra Villum Fonden og udvider indsatsen for kvinder på de tekniske erhvervsuddannelser.

Udvidelsen af Boss Ladies kommer på et tidspunkt, hvor Danmark står til at mangle 100.000 faglærte i 2030. Derfor er der mere end nogensinde et behov for et løft af landets erhvervsskoler og lærepladser, så de faglærte fag gøres mere attraktive for alle elever – uanset køn.

Boss Ladies har siden 2018 arbejdet benhårdt på, at køn ikke skal være en begrænsende faktor, når man vælger og gennemfører sin drømmeuddannelse. Og siden Boss Ladies lagde fra land, er andelen af unge kvinder, der vælger indgangen ”Teknologi, byggeri og transport” efter 9. eller 10. klasse på landsplan, steget med 7 procent viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet (uddannelsesstatistik).

Boss Ladies arbejder helhedsorienteret blandt branchens aktører, og de næste fire år vil projektet derfor sætte ind på særligt fire niveauer, der er til gavn for den enkelte kvinde og for hele samfundet.

  • Boss Ladies vil samle endnu flere faglærte kvinder i ambassadørkorpset, og med dem som rollemodeller fortsætter vi vores arbejde med at gøre de tekniske erhvervsuddannelser attraktive for de kommende generationer af unge kvinder.

  • Boss Ladies vil fortsætte aktiviteterne med at skabe kønskloge elever og uddannelsesvejledere og bryde med kønnede stereotyper og fordomme, der i dag afgrænser alt for mange unge fra frit at vælge uddannelse, og bygge bro til de faglærte uddannelser.

  • Boss Ladies vil skabe et kvalitetsløft af erhvervsskolerne landet over – bl.a. ved at opskalere og udbrede metoder fra Herningsholm Erhvervsskole.

  • Boss Ladies vil styrke netværket af offentlige og private bygherrer samt 250 virksomhedsambassadører, der vil gå forrest med diversitetsfremmende tiltag.

Boss Ladies har også sat følgende centrale måltal og reach* for projektet: 

  1. BOSS LADIES AMBASSADØRKORPS: I alt fastholdes og rekrutteres 500 ambassadører, som alle modtager rådgivning ift. trivsel, fastholdelse og talentudvikling og bliver en del af et stærkt og kraftfuldt fællesskab.

  2. NYE AMBASSADØRFÆLLESSKABER: 70 ambassadøragenter uddannes til at udbrede og forankre Boss Ladies’ metoder. Med etablering af minimum 16 ambassadørfællesskaber nås 320 nye kvinder.

  3. GRUNDSKOLEELEVER OG UNGE: I alt nås 20.000 grundskoleelever og deres forældre gennem Boss Ladies On Tour, Book en Boss Ladies Ambassadør samt DM og EM i Skills, mens et reach på 800.000 skabes gennem den digitale Boss Lady.

  4. VIRKSOMHEDER OG BYGHERRER: Via samarbejde med 10 offentlige og private bygherrer samt 250 virksomhedsambassadører styrkes og forankres metoder til diversitet og inklusion på virksomhedsniveau.

  5. ERHVERVSSKOLER: 360 nøglemedarbejdere på faglærer-, mellemleder- og direktionsniveau fra 9 erhvervsskoler uddannes og trænes i metoder til diversitetsudvikling. Gennem erhvervsskoleklynger løftes kvaliteten for i alt 15.000 erhvervsskoleelever. Via Lederseminar nås 148 erhvervsskoleledere, medlemmer af faglige udvalg og bestyrelsesmedlemmer, og minimum 2.640 nøgleaktører deltager i best practice-oplæg. 

  6. VEJLEDERE, LÆRERE OG FORÆLDRE: 80 vejlederambassadører uddannes og sikrer forankring af kønsklog vejledning kommunalt, mens Boss Ladies On Tour når 192 grundskolelærere og 32 UU-vejledere. Der skabes et reach på 400.000 i de sekundære målgrupper via sociale medier.

Bag Boss Ladies står: Dansk Industri, 3F, Dansk Metal, TEKNIQ, Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund, Blik & Rør, Danske Malermestre, Malerforbundet, Kommunernes Landsforening, Byggeriets Uddannelser, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Divérs.

Stor tak til Villum Fonden for at gøre projektet muligt!

Se mere på: www.boss-ladies.dk og www.foreningendivers.dk

*Reach er et udtryk, der betegner, hvor langt en person, en side eller et opslag på de sociale medier når ud.

Foto: Boss Ladies

Foto: Boss Ladies