3 fonde, 7 erhvervsskoler og 14 grønne spydspidser

3 fonde, 7 erhvervsskoler og 14 grønne spydspidser

Projekt ”Grønne Spydspidser” lægger nu fra kaj!

Fra foråret 22 vil 14 dygtige AMU-faglærere fra 7 erhvervsskoler - Learnmark, Mercantec, EUC Nord, AMU Nordjylland, EUC Sjælland, EUC Nordvestsjælland og Roskilde Tekniske Skole - deltage i et intenst uddannelsesforløb med 14 undervisningsdage over 6 måneder. Som en del af forløbet skal der både udvikles viden, nye AMU-kurser rettet mod håndværkere og sikres stærke miljøer for bæredygtigt bygge og anlæg på de 7 partnerskoler.

Og som om det ikke var nok i sig selv, så ligger der i projektet også ambitioner om at sprede viden og understøtte samarbejdet mellem erhvervsskoler om efteruddannelse inden for bæredygtigt byggeri- og anlægsarbejde. Projektet er blevet muligt gennem økonomisk støtte fra Grundejernes Investeringsfond, den filantropiske forening Realdania og Boligfonden Kuben.

”Vi er som skole meget taknemmelig for, at Grundejernes Investeringsfond, Realdania og Boligfonden Kuben har valgt at støtte projekt ”Grønne Spydspidser”. Vi investerer som skole også selv i projektet, men uden støtte var det ikke muligt at gennemføre et projekt med et så højt ambitionsniveau, som ”Grønne Spydspidser” har. Projektet giver os muligheden for at efteruddanne nogle af vores faglærere, så de både får dyb og bred indsigt i forskellige aspekter af bæredygtigt bygge og anlæg. Med projektet kan vi være på forkant, når branchen for alvor begynder at efterspørge kurser i bæredygtigt byggeri”, siger Jens Gjødsbøll, Uddannelseschef på AMU Nordjylland.

Steffen Bjerregård Holm, Uddannelseschef på Mercantec, fortsætter: ”Bæredygtighed på alle niveauer er et fokuspunkt for Mercantec. For os handler det her projekt ikke bare om to faglærere, der bliver dygtigere, men om bredt at styrke vores skoles mindset og viden inden for bæredygtigt byggeri. Med projektet som afsæt kan vi tage et tigerspring fremad”.

Et kæmpe bæredygtighedspotentiale

Teknologisk institut er udvalgt som udvikler og leverandør af uddannelsen af grønne spydspidser.

”Vi ser frem til at arbejde sammen med AMU-faglærerne og bidrage til at styrke deres viden om bæredygtighed inden for bygge og anlæg. Det er i vores øjne vigtigt, ikke bare for de deltagende skoler, men også for den samfundsmæssige indsats for klima og miljø, at AMU-faglærerne og erhvervsskolerne er klar med relevante tilbud, når mange håndværkere i de kommende år skal efteruddannes, så bygge- og anlægsarbejde på alle niveauer kan blive bæredygtigt,” mener Lise Lyngfelt Molander, der er sektionsleder på Teknologisk Institut og står i spidsen for det team, der skal udvikle uddannelsen og undervise de grønne spydspidser.

I et lidt bredere perspektiv er bygge- og anlægssektoren en nøglebranche med et kæmpe bæredygtighedspotentiale. For at forløse det potentiale er det vigtigt, at hele produktions- og værdikæden inden for bygge og anlæg har bæredygtighed på nethinden og desuden råder over den viden og de kompetencer, der skal til for at arbejde så bæredygtigt som muligt.

Her kan AMU-kurser og erhvervsskolerne spille en central rolle som udbydere af relevante kurser målrettet udførende håndværkere. Projektet ”Grønne Spydspidser” har netop til formål at støtte erhvervsskolerne i at udfylde den rolle til glæde for håndværkere, håndværksvirksomheder og samfundet som helhed.

Projekt ”Grønne Spydspidser” understøttes af DI Byggeri, 3F og Byggeriets Uddannelser. Har du spørgsmål til projektet, så kontakt gerne projektleder i Byggeriets Uddannelser, Henrik Graun Hermann, på mail: hgh@bygud.dk.