Uddannelse er en god forretning - stilladsvirksomhed etablerer akademi

Uddannelse er en god forretning - stilladsvirksomhed etablerer akademi

I stilladsvirksomheden Brunsgaard A/S vil de gerne rekruttere de rigtige medarbejdere og uddanne endnu flere dygtige stilladsmontører, og som en del af en ny rekrutterings- og fastholdelsesstrategi har virksomheden nu udviklet ’Brunsgaard Akademi’.

Brunsgaard Akademi er udsprunget af et ønske om at gøre vejen ind i stilladsbranchen mere overskuelig for særligt nye medarbejdere, som måske ikke har erfaring med området.

 ”Det kræver rigtig meget at være stilladsmontør. Det er altså ikke ’bare’ at sætte stilladser op. Det er fagligt kompliceret og både arbejdsmiljømæssigt og ergonomisk er der mange ting, der skal tages højde for. I Brunsgaard vægter vi betydningen af uddannelse, og bruger det samtidig som en vej til at engagere og fastholde nye medarbejdere. Som helt ny i stilladsbranchen kan det godt være overvældende at komme rundt med de forskellige montører på forskellige byggepladser,” fortæller arbejdsmiljø- og sikkerhedsrådgiver i Brunsgaard, Mathias Kløjgård Jensen.

”Med Brunsgaard Akademi bliver medarbejdere fra første dag tilknyttet en erfaren læremester, der forud for oplæringsforløbet har været igennem et mentorforløb. Ved at have en fast kontaktperson ved den nye medarbejder, ved han eller hun hvem man kan spørge, og hvad man kan forvente de første måneder af ens ansættelse. Når man så starter på selve stilladsmontøruddannelsen, bliver man tilknyttet de montører, der arbejder med de forskellige områder, man er inde over i løbet af uddannelsen – eksempelvis rør og koblinger eller systemstillads. Men ens læremester følger en hele forløbet og vil være med til at evaluere løbende.”

Akademiet løber både op til og sideløbende med stilladsmontøruddannelsen og skal således understøtte den nye medarbejder både fagligt og kollegialt.

Opbakning til akademiet fra erfarne stilladsmontører

I Brunsgaard er der pt 20 udlærte stilladsmontører, og også blandt de erfarne montører er der opbakning til akademiet. ”Det er lige så meget de ansattes projekt, som det er virksomhedens. Det er jo de nuværende montører, der skal arbejde sammen med dem, vi får uddannet. Akademiet skal gerne være med til at fastholde de dygtige montører, og så er det en måde at få sendt virksomhedens kultur og DNA med videre,” fortæller Mathias Kløjgård Jensen.

Uddannelse som strategisk fokuspunkt

Den strategiske målsætning er i første ombæring at have ti nyuddannede stilladsmontører, der også har kørt akademiet igennem i 2023. På sigt er målsætningen at have 40 fastansatte montører i virksomheden, så virksomheden kan varetage kundernes efterspørgsel. På spørgsmålet om, hvorvidt det økonomisk kan betale sig at satse på uddannelse, lyder svaret fra Mathias:

”Der er tale om en langsigtet økonomisk gevinst. Det er en investering i fremtiden. Det koster nogle penge i tid og i forhold til de kurser som de kommende læremestre skal på, på trods af at vi kan få en masse godtgørelse. Men når det er sagt, så mener jeg også, at når man har ti dygtige færdigudlærte montører, som har gennemført forløbet, så har man formået ikke at tabe halvdelen undervejs, hvilket jo også er en stor udgift. Så jeg tror på, at det fremadrettet er en god investering.”

Fra kandidat i Idrætsvidenskab til arbejde på stillads

Hvad det kræver at arbejde på stilladser, ved Mathias Kløjgård Jensen nu også af egen erfaring. Efter at have afsluttet sin idrætsvidenskabelige kandidat på Aarhus Universitet sendte Mathias en ansøgning til Brunsgaard som stilladsmedarbejder ”mest fordi jeg var på dagpenge og skulle søge to job om ugen”, som han forklarer det. Han havde egentlig ikke tænkt, at han ville høre mere fra dem, men kort tid efter blev han indkaldt til samtale ”for så let skulle han altså ikke slippe”, som, hvad der skulle vise sig at være hans nye chef, formulerede det.

”I Brunsgaard fandt de min profil interessant, særlig i kraft af min uddannelse inden for idræt. Med min baggrund ved jeg rigtig meget om eksempelvis ergonomi, og hvad kroppen kan holde til. Og det er afgørende at have fokus på, særligt når vi taler stilladsbranchen. I dag arbejder jeg med at optimere de ergonomiske udfordringer vi oplever i virksomheden, og herudover arbejder jeg både med akademiet og formidling generelt. Men i de første tre måneder af min ansættelse var jeg med ude på stilladserne for at forstå arbejdsområdet, og jeg har også gennemført AMU-kurset i systemstillads.”

Fortællingen om stilladsbranchen

Efter at have været i stilladsbranchen i et halvt år er der særligt én ting, som Mathias gerne vil have gjort op med:

”Vi skal have ændret den lidt brogede fortælling om stilladsarbejdere, der oftest ses i forbindelse med væltede stilladser, ballade og som jager adrenalinsuset øverst på stilladset. Det kræver meget at være stilladsmontør – både sikkerhedsmæssigt, fysisk og fagligt. Det er helt vildt at se, hvordan de erfarne montører griber en opgave an." 

 

"Den måde de kan visualisere løsninger og foretage de beregninger der ligger bag hvert enkelt stillads – det er imponerende.
Jeg håber, at vi med Brunsgaard Akademi får tiltrukket endnu flere dygtige stilladsmedarbejdere, at vi kan være med til at gøre deres uddannelsesforløb endnu bedre og at de ikke mindst bliver hos os i lang tid.” 

Hør mere

Pia Skjøtt-Larsen, der udgiver podcasten ”Byg Videre" har taget en snak med Mathias. I samtalen kommer de både ind på betydningen af uddannelse, ergonomi, arbejdsmiljø og fordomme i og om branchen. Hør podcasten her: https://traffic.libsyn.com/secure/bygvidere/Brunsgaard_Akademi2021.mp3

Læs mere:

Læs mere om stilladsmontøruddannelsen her

Find dit kommende praktikvejledningskursus her:

Praktikvejledning – for den daglige oplærer

Praktikvejledning – for den uddannelsesansvarlige