Undersøgelse af praktikvirksomheders oplevelser med EUX-elever

 

EUX-uddannelserne er et populært valg blandt unge. Særligt på de tekniske erhvervsuddannelser vælger næsten hver fjerde elev at kombinere erhvervsuddannelsen med gymnasiale fag til en erhvervsfaglig studentereksamen.

Ser man f.eks. på tømrerfaget, så udgjorde antallet af ansøgere, der ønskede at tage uddannelsen som et EUX-forløb i 2020 10,6 procent.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har nu undersøgt praktikvirksomheders erfaringer og holdninger til EUX-uddannelserne. Det sker for at give indblik i, om de tekniske EUX-uddannelser også opfylder de politiske intentioner med uddannelserne.

Over 4500 virksomheder deltager i undersøgelsen

Gennem to rapporter undersøger EVA praktikvirksomheders og elevers oplevelser med den relativ nye ordning, der tilbage i 2010 startede som et forsøg og som i 2015 blev gjort permanent.

Den første rapport, der dykker ned i praktikvirksomhedernes erfaringer og meninger om de tekniske EUX-uddannelser, er nu offentliggjort.

Her har over 4500 godkendte praktikvirksomheder givet deres mening til kende, hvor bygge- og anlægsvirksomhederne udgør 1380 af besvarelserne. Ud af de 1380, er det dog kun 462 af virksomhederne, der har eller har haft en EUX-elev ansat.

Selvom bygge- og anlægsvirksomheder med konkret erfaring med EUX-elever kun udgør godt 10% af undersøgelsens besvarelser er resultaterne stadig vigtige, relevante og brugbare.

Læs hele rapporten her

Behov for øget dialog mellem virksomhed og skole

Mange virksomheder oplever ikke, at lærlingens særlige kompetenceprofil er værdiskabende for virksomheden, og flere angiver, at det ikke er attraktivt med lærlingens matematiske og analytiske evner. Men flere steder peger undersøgelsen også på, at der er et behov for at praktikvirksomhederne styrker dialogen til skolen.

Løbende dialog med skolen omkring hvad eleven har lært eller skal lære på skoleopholdet kan gøre virksomheder bevidste om, hvordan EUX-elevens særlige profil kan bidrage til udførslens af opgaver.  

Ønsket om forlængelse af praktiktiden er blevet hørt

Undersøgelsen viser, at 23 % af de adspurgte bygge- og anlægsvirksomheder ikke er bekendt med, at praktiktiden for EUX-forløb i bygge- og anlægsuddannelserne fra august 2020 er blevet forlænget med seks måneder.  

Forlængelsen er sket for at imødekomme praktikvirksomhedernes ønske om at matche varigheden af EUX-lærlingenes praktiske oplæring med lærlinge i et ordinært uddannelsesforløb. Undersøgelsens resultat viser, at der er et behov for at synliggøre denne væsentlige ændring, der gerne skulle bidrage til at gøre EUX-eleverne mere attraktive for virksomhederne.

EUX-uddannelserne er kommet for at blive

Overordnet set svarer 51 % af praktikvirksomhederne indenfor bygge- og anlægsområdet, at de er tilfredse med EUX-elever. 21 % svarer endda, at de er meget tilfredse. Og det er godt nyt for EUX-uddannelserne er populære blandt de unge.

Den anden og sidste rapport i undersøgelsen, udfærdiges af EVA i 2021.  Her sættes der fokus på elevernes oplevelse af EUX-uddannelsen.