Bygningsstruktør

Svendeprøve for bygningsstruktør

Om prøverne

Som del af den sidste skoleperiode afholder skolen en afsluttende prøve. Prøven udgør en svendeprøve. Formålet med prøven er at vise lærlingens tilegnelse af de erhvervsfaglige, almene og personlige kompetencemål for uddannelsen.

Den teoretiske del

Den teoretiske del består af en mundtlig prøve, der varer 30 minutter inklusive votering. Prøven tager udgangspunkt i lærlingens arbejde med en caseopgave, der indgår i undervisningen på sidste skoleperiode. Lærlingens arbejde med caseopgaven udføres inden for en varighed af en uge. Lærlingen skal under den mundtlige prøve anvende rids eller modeller og demonstrere teknikker, værktøjer m.v. Der gives én karakter for den mundtlige del.

Den praktiske del

Den praktiske prøve i specialet bygningsstruktør består af en fremstillingsopgave, der løses inden for en varighed af 35 timer fordelt på fem dage. Der gives én karakter for prøven.

Tilmelding

For at lærlingen kan gå til svendeprøve, skal oplæringsvirksomheden indbetale et svendeprøvegebyr og udfylde den afsluttende oplæringserklæring i den elektroniske logbog.

Den afsluttende erklæring bekræfter, at lærlingen har gennemført praktiktiden samt opnået oplæringsmålene og bestået alle fag i hovedforløbet.

Bedømmelse

Der gives en karakter for den teoretiske del og en karakter for den praktiske del af svendeprøven.

For at der kan udstedes skolebevis, skal lærlingen opnå et gennemsnit på mindst 02 af alle fag i hovedforløbet, og hver af delprøverne i den afsluttende prøve skal være bestået.

Skuemesterteamet der bedømmer den mundtlige og praktiske opgave består af en underviser (eksaminator), samt 2 skuemestre, der repræsenterer 3F og DI.

Prøver og bedømmelse er beskrevet i § 6 i Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger.

Eksaminations-, bedømmelsesgrundlag og bedømmelseskriterier findes i censorvejledningen.

Vejledning såfremt lærlingen ikke består

Hvis en lærling ikke består sin svendeprøve, er det skolens opgave straks at underrette oplæringsvirksomhed og det lokale uddannelsesudvalg.

Skolen indkalder hurtigst muligt lærling, oplæringsvirksomhed og 2 repræsentanter fra det lokale uddannelsesudvalg til et møde umiddelbart efter svendeprøven. På mødet afklares årsagerne til, hvorfor lærlingen ikke bestod, og tages stilling til en eventuel forlængelse af uddannelsesaftalen.

Omprøven kan afholdes, når eventuelt supplerende praktik og skoleundervisning er afsluttet. Lærlingen har to forsøg til at bestå prøven.

I særlige tilfælde kan der efter ansøgning gives tilladelse til et tredje forsøg. I ansøgningen skal det fremgå, hvorfor lærlingen ikke har bestået sine svendeprøver samt en plan for, hvilke kompetencer lærlingen skal opnå, hvis lærlingen får godkendt en ny svendeprøve.

Skolen træffer afgørelse efter samråd med det Faglige Fællesudvalg.

Det lokale uddannelsesudvalg har på Det faglige Udvalgs vegne ret til at pålægge virksomheden en forlængelse af uddannelsen. Inden uddannelsestidens udløb laves der et Tillæg til uddannelsesaftalen.

Sygeeksamen

I tilfælde af sygdom - før eller under prøven - tilrettelægger skolen en sygesvendeprøve efter samråd med det faglige udvalg.

Prøven afvikles hurtigst muligt efter raskmelding.

Klagemuligheder

Hvis lærlingen vil klage over prøverne, skal lærlingen sende en skriftlig klage til skolen senest to uger efter bedømmelsen. 

Vedrører klagen prøvegrundlaget eller bedømmelsen, afgøres klagen efter samråd med Det faglige uddannelsesudvalg for Bygningsstruktør.

Censor og eksaminator skal gøre notater om præstationen og karakterfastsættelsen til personligt brug ved udarbejdelse af en udtalelse i en eventuel klagesag. Notaterne skal opbevares i 1 år, efter bedømmelsen er afsluttet, eller indtil en eventuel klagesag er afgjort.