Godkendelse af lærepladser

De faglige udvalg har uddelegeret godkendelsen af lærepladser til det lokale uddannelsesudvalg for uddannelsen, fordi I har det lokale og det faglige kendskab til, hvorvidt virksomheden er egnet og har de relevante kompetencer og ressourcer til oplæringen af en lærling. 

I følge bekendtgørelsen på området skal en afgørelse om godkendelse af en oplæringsvirksomhed, træffes på grundlag af en konkret vurdering af:

  • Om virksomheden vil kunne gennemføre læringsforløbet i overensstemmelse med de oplæringsregler, der er fastsat i uddannelsens bekendtgørelse, og 
  • Om virksomheden kan give lærlingen tilfredsstillende oplæringsforhold

Film: Sådan godkendes en virksomhed som lærested

LUU og godkendelse af lærepladser

Arbejdsgang i forbindelse med virksomhedsgodkendelser

  1. Virksomheden ansøger via Bygud.dk. 
  2. Når Byggeriets Uddannelser modtager ansøgningsskemaet fra en virksomhed, foretages en vurdering af de opgivne oplysninger fra virksomheden. 
  3. Vi skriver på baggrund af ansøgningsskemaet et udkast/forslag til godkendelsen.
  4. Herefter fremsender vi ansøgningen sammen med et forslag til enten godkendelse, begrænset godkendelse eller afslag til det lokale uddannelsesudvalg. LUU har herefter 10 arbejdsdage til at sagsbehandle ansøgningen og melde sin indstilling retur til os.
  5. Har vi ikke modtaget nogen tilbagemelding inden 10 arbejdsdage, afgør vi ansøgningen administrativt. 
  6. Byggeriets Uddannelser foretager den efterfølgende korrespondance med virksomheden.

Kendte virksomheder

Ofte har skolen eller det lokale uddannelsesudvalg allerede kendskab til den virksomhed, der ansøger, og I kan derfor inden for fristen sende returbesked til Byggeriets Uddannelser om, at I følger den indstilling, vi har foreslået. 

Andre gange vil jeres kendskab til virksomheden betyde, at I er uenige i forslaget til godkendelse, og så skal I give en skriftlig tilbagemelding til Byggeriets Uddannelser med jeres indstilling

Ukendte eller mindre kendte virksomheder

Det lokale uddannelsesudvalg undersøger andre relevante oplysninger fx:

  • Dato for etablering af virksomhed 
  • Lokal viden om virksomheden fra eget netværk
  • Om oplysningerne i ansøgningen er korrekte 


Det er altid en god ide at kontakte virksomheden telefonisk for afklarende spørgsmål.

Vurderer I, at det er relevant for sagsbehandlingen, kan I indkalde til et møde med virksomheden. Har det lokale uddannelsesudvalg et igangværende AUB 30 mio. kr. projekt, kan I finansiere jeres tidsforbrug og kørsel på projektet. 

Hvis I vurderer, at de 10 dages sagsbehandlingstid ikke er nok, skal I give besked til Byggeriets Uddannelser om, at I har brug for forlænget sagsbehandlingstid. Husk altid ved forlænget sagsbehandlingstid at indsende jeres indstilling, når I har færdigbehandlet ansøgningen. 

Hvis I mener, at I ikke kan give en godkendelse eller en begrænset godkendelse, skal dette begrundes objektivt. 

Virksomhedsgodkendelser

Byggeriets Uddannelser skriver udkastet til virksomhedsgodkendelsen ud fra følgende retningslinjer:


Godkendelse uden begrænsninger 

Virksomheder med en medarbejderstab på 6 fagkyndige ansatte og derover og tilstrækkeligt med faglige arbejdsopgaver kan få en godkendelse til oplæring af et ubegrænset antal lærlinge, hvor lærestedsgodkendelsen gælder for oplæring i alle uddannelsens praktikmål.

Godkendelse begrænses til et afstemt antal lærlinge i forhold til virksomhedens begrænsede størrelse 

Virksomheder med en medarbejderstab på op til 5 fagkyndige ansatte og tilstrækkeligt med faglige arbejdsopgaver kan få en godkendelse til oplæring af et antal lærlinge i forholdet 2 lærlinge pr. faglært indehaver og 1 lærling pr. faglært ansat, hvor lærestedsgodkendelsen gælder for oplæring i alle uddannelsens praktikmål.

Godkendelse begrænset til korte aftaler eller kombinationsaftaler grundet begrænsede faglige opgaver

Virksomheder, der på ansøgningsskemaet har anført, at de kun udfører begrænsede arbejdsopgaver, kan få en begrænset godkendelse til lærlinge i en kort aftale eller kombinationsaftale. Dette vurderes ud fra, om lærlinge kun vil få en delvis praktikerfaring på grund af flere manglende faglige opgaver. Altså en helhedsvurdering – ikke hvis der mangler en enkelt arbejdsopgave.

Der kan gives godkendelse til korte aftaler eller kombinationsaftaler ud fra forholdet 2 lærlinge pr. faglært indehaver og 1 lærling pr. faglært ansat, hvis virksomheden har en medarbejderstab over 5 fagkyndige ansatte, eller der kan gives godkendelse til et afstemt antal lærlinge, hvis virksomheden har en medarbejderstab under 5 fagkyndige ansatte.

Særlige godkendelser 

Der vil også i enkelte tilfælde være mulighed for særlige godkendelser til navngivne lærlinge, særlige uddannelsesforløb, tidsbegrænsede godkendelser m.m.

Generelt

Som udgangspunkt udløber alle godkendelser 5 år efter den sidste lærling er udlært. I alle godkendelser med begrænsninger eller afslag bliver virksomheden informeret om deres klagemuligheder.

Udenlandske virksomheder

En ansøgning om virksomhedsgodkendelse fra en udenlandskejet virksomhed er ofte i forbindelse med et større byggeri. 

Til forskel fra danskejede virksomheder har de udenlandskejede virksomheder som oftest ikke det samme kendskab til den danske arbejdsmarkedsmodel og heller ikke til de danske erhvervsuddannelser. 

Tidligere erfaring med sagsbehandlingen af virksomhedsgodkendelser fra disse virksomheder har vist sig at være kompliceret. Derfor har de faglige udvalg besluttet, at sagsbehandlingen fremover ligger hos de faglige udvalg med høring hos de lokale uddannelsesudvalg.

Afslag på godkendelse

Hvis I ikke mener, at virksomheden skal modtage en virksomhedsgodkendelse, skal I fremsende en objektiv begrundelse til Byggeriets Uddannelser med anbefaling til, hvad virksomheden skal gøre/ændre for at modtage en godkendelse.

Regelgrundlag

Regelgrundlaget er baseret på bekendtgørelsen om de faglige udvalgs behandling af sager om godkendelse af virksomheder som læresteder for elever og lærlinge i erhvervsuddannelser.

§1 Stk. 2. Afgørelsen træffes på grundlag af en konkret vurdering af: 

  1. om virksomheden vil kunne gennemføre praktikuddannelsen i overensstemmelse med de praktikregler, der er fastsat i vedkommende uddannelsesbekendtgørelse
  2. om virksomheden kan give eleven tilfredsstillende oplæringsforhold 

§5 Stk. 2. Hvis det faglige udvalg undtagelsesvis ikke kan godkende en virksomhed, og i ganske særlige tilfælde heller ikke finder at have grundlag for at kunne fastsætte begrænsninger eller betingelser, går afgørelsen ud på, at virksomheden ikke kan godkendes som praktiksted. 

§5 Stk. 5. En afgørelse efter stk. 2 om, at en virksomhed ikke kan godkendes som praktiksted, skal ledsages af begrundelse og vejledning til virksomheden om, hvilke foranstaltninger virksomheden skal gennemføre for at blive godkendt. 

Virksomheder, der kun udfører så begrænsede faglige opgaver, at det ikke giver tilstrækkelig bredde i oplæringsuddannelsen, heller ikke ved brug af kombinationsaftaler eller korte aftaler, kan afvises som lærested. Der kan også være andre omstændigheder, som vil forhindre en betryggende oplæring. 

Følgende er eksempler på omstændigheder, der ikke begrunder et afslag: 

  • Sympatistrejke 
  • Ingen overenskomst (ej heller tiltrædelsesoverenskomst (TOK))
  • Dårligt arbejdsmiljø medmindre det vedrører og omfatter lærlingen 
  • Gentagende konkurser, hvor en eller flere ejere har været involveret

Fratagelse af godkendelse

Det er muligt at fratage en godkendelse fra en virksomhed under forudsætning af nedenstående: 

  • Forhold man ikke har været bekendt med, og som virksomheden ikke har oplyst om ved ansøgningen om virksomhedsgodkendelse
  • Ændrede forhold i produktion og arbejdsopgaver siden virksomheden blev godkendt første gang
  • Hvis mester ikke er faglært, og der ikke længere er ansat faglærte i virksomheden til at oplære lærlingen
  • Gentagende tvistighedssager, der påvirker lærlingenes tilfredsstillende oplæringsophold 

Ankenævnet vedrørende oplæringsvirksomheder har i en tidligere kendelse fastslået, at et fagligt udvalg ikke kan fratage et lærested sin godkendelse til at uddanne lærlinge, medmindre det faglige udvalg forinden har besigtiget virksomheden. Dette betyder, at det lokale uddannelsesudvalg inden I indstiller til fratagelse af godkendelse, skal have været i dialog med virksomheden. 

I skal foreholde virksomheden de punkter, der ligger til grund for, at de ikke længere er berettiget til at uddanne lærlinge, og i den forbindelse skal virksomheden have mulighed for at bidrage med sin forklaring. 

Hvis I er i dialog med virksomheden lokalt, og virksomheden kan rette op på de manglende forhold, kan I undgå at miste et lærested. 

Hvis I fastholder, at jeres begrundelse for fratagelsen er berettiget, skal I skriftligt indsende følgende til det faglige udvalg: 

  • Beskrivelse af sagsforløb og dialogen I har haft med virksomheden
  • Dokumenteret begrundelse for jeres indstilling om fratagelse af godkendelsen
  • Forslag til hvad virksomheden skal gøre for igen at blive godkendt


Når Byggeriets Uddannelser har modtaget jeres skriftlige indstilling, er det faglige udvalg, jf. forvaltningsloven, forpligtiget til at fremsende et høringsbrev til virksomheden. Efter svar fra virksomheden træffer det faglige udvalg en endelig afgørelse om fratagelsen.

Dialogpunkter til mødet med virksomheden

Præsentation

  • Hvem er I og hvem repræsenterer I? 
  • Hvad er formålet med mødet? 
  • Hvad er jeres opgave, rolle og bemyndigelse ifm. Virksomhedsgodkendelse? 


Information og vejledning

  • Ansvaret og rollen, når virksomheden ansætter en lærling
  • Virksomhedens arbejdsområder - variation, mængde, muligheder
  • Uddannelsesaftalen som det juridiske dokument 
  • Prøvetiden – der gælder for både lærling og lærested 
  • Uddannelsens struktur: 
    • Samarbejdet med den lokale erhvervsskole 
    • Indholdet i skoleundervisningen
    • Vekselvirkningen mellem skole og virksomhed

  • Ansættelsesvilkårene for lærlingen
    • Gennemgå uddannelsesaftalen og informer om ansvaret for både virksomhed og lærling
    • Vejlede om muligheden for udlån til anden godkendt virksomhed ved mangel af relevante arbejdsopgaver
    • Vejlede om aftaletyper 
    • Løn, pension, ferie, barsel mm. 


Det gode oplæringsforløb

  • Præsenter den elektroniske logbog og praktikerklæringer
    • Praktikerklæringernes vigtighed og juridiske betydning for læreforløbet
    • Virksomheden har ansvaret for, at oplæringserklæringen udfyldes, og at det sker i samarbejde med lærlingen
    • Erklæringen skal udfyldes kort før lærlingen skal på skoleophold 

  • Øget kvalitet:
    • Vejlede om AMU-kurserne – EUD-oplæringskurserne for den uddannelsesansvarlige og læresvenden. Herunder tilmelding, pris og lønrefusion
    • Forklaring på hvordan og hvem, der inddrages, hvis der bliver en tvist mellem lærling og virksomhed 

  • Opfølgning på virksomhedsgodkendelsen. 
    • For at styrke samarbejdet mellem virksomheden og skolen anbefaler vi, at I følger op på virksomhedsgodkendelsen. Fx ved at invitere til et informationsmøde på erhvervsskolen. Det kan være i forbindelse med næste møde i det lokale uddannelsesudvalg eller ifm. et hovedforløb